MEDAILLEREGEN VOOR NEDERLANDSE JUDOKA’S 16 July 2013, 17:04

De tribunes in de Jaarsbeurs lopen langzaam vol. Het publiek, uitgedost in het oranje compleet met toeters en bellen, maakt een lawaai van jewelste. De eerste dag van het judotoernooi is gelijk een drukke voor het Nederlandse kamp, want in alle vier de gewichtsklassen komen Nederlandse judoka’s in actie. Zo ook Amber Gersjes, vlaggendraagster tijdens de openingsceremonie.

De Nederlandse wint haar eerste partij tegen de Bulgaarse Soserova en even later moet ook de Oekraïnse Verbytska er aan geloven. In de halve finale is de Roemeense Ionita aan de beurt. Een oorverdovend applaus klinkt als de Nederlandse de mat op stapt. De judoka’s groeten en de wedstrijd begint. Gersjes is duidelijk de sterkste, maar ze krijgt Ionita niet op de rug. Ze scoort wel een yuko en daarna judoot ze de wedstrijd solide uit.

In de finale staat de Turkse Senyayla tegenover haar. Vorig jaar stonden de twee nog tegenover elkaar in de finale van het Europees kampioenschap. Toen won Gersjes en ook nu heeft ze de wedstrijd onder controle. Punten worden er niet gescoord, maar de Turkse krijgt een straf en als het eindsignaal klinkt, steekt de Nederlandse haar handen de lucht in. Het eerste goud voor Nederland is binnen!

Niet veel later weten ook Matthijs van Harten (-50 kg) en Tornike Tsjkadoea (-55 kg) een medaille voor Nederland binnen te slepen. Beide judoka’s winnen de spannende strijd om het brons.

Bericht geplaatst op Utrecht 2013