Succes voor Yotosama op het WK Jiu Jitsu (Foto’s)

ZOETERMEER – Anne van der Brugge (-63 kg) en Cynthia Schellingerhout (-70 kg) hebben zich afgelopen weekend in Athene gekroond tot Wereldkampioene Jiu-Jitsu!

De Jiu-Jitsuka’s van Budoschool Yotosama reisde afgelopen donderdag samen met de Nationale ploeg, hun coach John Zwalve en hun clubgenootjes Mariëlle Kouwenberg, Tom Molenaar, Frank Kouwenberg en Chabeli Arenberg Peeters af naar Athene waar het Wereld Kampioenschap werd gehouden voor de Aspiranten -18 jaar en de Junioren -21 jaar.

Anne van der Brugge wist op de vorige editie de Wereldtitel te bemachtigen in de klasse -57 kg, nu in de klasse -63 kg maakte ze haar favoriete rol meer dan waar! Na winst op de Russin Beibalaeva (17-3), werd de Zweedse Seth Wensel en de Italiaanse Ferrante met Full Ippon verslagen. In de Finale was ze snel klaar met de Russin Iakubova die er ook met een Full Ippon aan moest geloven en Anne haar 2e Wereld titel achter haar naam kon schrijven.

Ook Cynthia Schellingerhout (-70 kg) heeft al een Wereldtitel achter haar naam staan, voor de kersverse Wereldkampioene Senioren lag de druk hoog. Nu moest het ook bij de Junioren gebeuren. Na snelle Full Ippon zeges op de Griekse Mpekri en de Duitse Titel, werd in de halve finale de Russin Vorobiova tactisch met 15-2 verslagen. In de finale werd de Duitse Attenberger met 12-9 langzij gezet waardoor óók Cynthia de 2e Wereldtitel achter haar naam kan zetten!

Mariëlle Kouwenberg (-57 kg) wist via zeges op Schmid (Dui) 7-5, Kolenc (slo) 17-10 de halve finale te bereiken. Hier versperde de latere Kampioene Chereven (Rus) de weg naar goud waarna om het brons de Poolse Wierzbowska met 21-10 werd verslagen en het brons een feit was!

Chabeli Arenberg Peeters (-55 kg) startte voortvarend met een Full Ippon zege op Alpani (Gre). Tegen de Deense Dahl leek er vlak voortijd ook geen vuiltje in de lucht echter de Deense wist een 5 punten achterstand om te buigen in een 1 punt voorsprong waardoor Chabeli de Wereldtitel in rook op zag gaan. In de herkansing wist ze zich goed te herpakken door Full Ippon winst op Wildhaber (Zwi) en Fellouri (Gre). Om het brons werd de Duiste Grudnio met 12-6 verslagen en was het brons binnen!

Frank Kouwenberg (+81 kg) was goed op dreef in zijn eerste partij. Tegen de Griekse Nakos stond hij vlak voor tijd nog voor echter de Griek trok een armklem na het signaal van de arbiter door waardoor Frank geblesseerd uitviel en niet meer verder kon in het toernooi. Frank zag de Griek later de Finale bereiken, wat dus extra zuur was.

Tom Molenaar (-55 kg) won overtuigend van de Colombiaan Ospina Florez (14-5), maar moest zich de meerdere erkennen tegen de Wereldkampioene 2013 Balbuzki (Dui). In de herkaningsronde stopte Baidan (Ukr) het WK avontuur van Tom.

Bron Dichtbij Zoetermeer

Naast deze toppers waren er nog meer spelers actief voor het Nederlandse team. We hebben in totaal 2 Goud (Anne en Cynthia), 1 Zilver (Boy) en 5 Bronzen (Chabeli, Mariëlle, Rico, Jasper, Cees en het duo Arjan en Lex) plakken mee terug genomen. Top gedaan allemaal !!
Voor de foto’s was natuurlijk Marcel Kouwenberg aanwezig. Bas van Wel nog bedankt voor de VIP kaart, daardoor kon ik ongestoord mijn gang gaan 😉 Deze keer heb ik uiteraard ons Jiu Jitsu Team op de plaat gezet. Maar ik heb ook de bevriende spelers uit België, Oostenrijk, Denemarken en Griekenland vastgelegd.

Het WK Van dag tot dag : (Bron JBN Wedstrijd Jiu Jitsu)

Drie keer brons op openingsdag WK jiujitsu
Op de eerste dag van de wereldkampioenschappen jiujitsu voor junioren en aspiranten heeft de Nederlandse ploeg drie bronzen medailles veroverd. In het Griekse Athene bemachtigden aspiranten Jasper de Beer (-60 kg) en Cees van de Griend (-73 kg) het junioren herenduo Arjan Oosterhoff/Lex Mellink een plaats op het podium.

De Beer drong door tot de halve finale waarin de latere kampioen Jeppe Tellund uit Denemarken te sterk was. Om brons was De Beer vervolgens te sterk voor de Duitser Henrik Schwarzkopf. Van de Griend legde dezelfde route af. In de halve finale werd hij geklopt door de latere kampioen Fridolin Vach uit Duitsland en om brons was Van de Griend op zijn beurt te sterk voor de Rus Rafi Rafi-Zade.

De heren junioren troffen het niet met de loting. In een duel der lage landen verloren ze hun openingspartij van de latere winnaars Bjarne Lardon en Ben Cloostermans uit België. Via de herkansingen vocht het duo zich alsnog op het podium.

Twee wereldkampioenen jiujitsu in Athene
Cynthia Schellingerhout en Anne van der Brugge zijn in Athene wereldkampioen jiujitsu geworden. Schellingerhout (-70 kg) deed dat bij de junioren, terwijl Van der Brugge de sterkste was bij de aspiranten.

Schellingerhout, die vorig jaar ook de wereldtitel bij de senioren greep, won haar eerste twee partijen op full ippon. Nadat ze in de halve finale had afgerekend met de Russische Ekaterina Vorodbiova klopte ze in de eindstrijd ook Theresa Attenberger uit Duitsland.

Van der Brugge domineerde de hele dag in haar klasse. Na een wat moeizame eerste ronde stoomde ze met zeges op Fanny Seth Wenzel uit Zweden en Anna Ferrante uit Italië door naar de finale. Daarin was ze vervolgens veel sterker dan Renata Iakubova.

Naast de twee gouden medailles was er ook nog twee keer brons voor de Nederlandse ploeg. Juniore Chabeli Arenberg Peters (-55 kg) en aspirante Mariëlle Kouwenberg (-57 kg) verzekerde zich van een medaille en een plek op het podium.

Zilver en brons op slotdag WK jiujitsu
Op de derde en laatste dag van de wereldkampioenschappen jiujitsu voor junioren en aspiranten is het totaal aantal medailles opgelopen tot negen. Boy Vogelzang drong bij de junioren door tot de finale van de klasse -69 kg. In de eindstrijd moest hij zijn meerdere erkennen in de Rus Egor Kiselev met een zilveren medaille tot gevolg.

Rico Struijs, eveneens een juniorenjiujitsuka, sleepte een bronzen plak in de wacht. Nadat hij in de halve finale verloor van de latere kampioen Leon Wehowsky uit Duitsland was hij in de strijd om het brons nipt te sterk voor de Deen Adam Mustafa.

Vrijdag ZaterdagZondag