Wedstrijdsport

Wedstrijdjudo

Budoschool Yotosama is zeer actief, wat betreft het wedstrijdjudo. Judoka’s die aan wedstrijden willen deelnemen, zijn bij Budoschool Yotosama aan het goede adres.
De wedstrijden worden naar sterkte onderverdeeld in A, B, C, en D-toernooien. Hierdoor wordt het mogelijk om een gericht traject af te leggen, zodat men beter kan groeien en beter kan doorstromen. Per individu wordt er bekeken op welk niveau men zijn wedstrijden het best kan spelen en welk traject in welk tempo afgelegd kan worden.

De toernooien worden naar sterkte als volgt onderverdeeld:

D-toernooien: interne toernooien, voor de beginnende wedstrijdjudoka.

C-toernooien: externe toernooien, voor de beginnende wedstrijdjudoka.

B-toernooien: externe toernooien in de regio.

A-toernooien: externe toernooien op Districts-, Nationaal- of Internationaal niveau.

Dat dit een goede methode is, is gebleken door de resultaten van de judoka’s die dit traject al hebben doorgelopen en nu op Districtsniveau en Nationaal niveau presteren. Ook internationaal is Budoschool Yotosama actief, zo worden er enkele buitenlandse toernooien bezocht.

Naast de individuele wedstrijden is Budoschool Yotosama ook actief in de Team-toernooien. Met teamwedstrijden staat men er niet alleen voor maar strijdt men met teamleden, die in verschillende gewichtsklassen uitkomen, tegen andere teams. Zo bestaat een team meestal uit een oneven aantal judoka’s die in verschillende oplopende gewichtsklassen uitkomen. Ook hierin is Budoschool Yotosama succesvol en er zijn al meerdere trofeeën naar huis meegenomen.

Om de wedstrijdjudoka’s extra te motiveren wordt er jaarlijks een interne competitie gehouden, de zogenaamde verkiezing van de “Wedstrijdjudoka van het Jaar”. In de loop van het wedstrijdjaar kunnen de judoka’s op alle toernooien punten behalen. Niet alleen de ereplaatsen leveren punten op voor deze competitie, maar ook deelname op zich. Tijdens bijzondere toernooien als Districts- of Nationale Kampioenschappen kunnen bovendien nog bonuspunten worden verdiend. De uitslagen en tussenstanden worden elke week opnieuw bekend gemaakt, onder meer op deze website. Aan het eind van het wedstrijdseizoen ontvangen de nummers 1, 2 en 3 van elke leeftijdscategorie de felbegeerde prijzen.

Wedstrijd jiu-jitsu

Sinds enkele jaren kent het Jiu-Jitsu nu ook een wedstrijdelement. Na langdurig te hebben “geexperimenteerd ” is men tot twee wedstrijdsystemen gekomen. Het “Fighting System”, een confrontatie tussen twee Jiu-Jitsuka’s die doormiddel van trappen, stoten, worpen, klemmen en omstrengelingen punten kunnen behalen, en het “Duo System”, demonstratie wedstrijden waarbij koppels via vaste aanvalsvormen hun kunnen demonstreren en punten krijgen van een jury.

Budoschool Yotosama is zeer actief in het ” Fighting System”, en telt hierin nationaal en internationaal mee. Net als bij het judo wordt er bij Yotosama per individu bekeken aan welke toernooien deelgenomen kan worden. Veel Jiu-Jitsuka’s zijn via de recreatiewedstrijden doorgestroomd naar nationaal of zelfs internationaal niveau. Ook maken enkele leden van Yotosama deel uit van de Nationale Kernploeg, en er zijn nationale, internationale en Europese titels behaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *