Wat is Judo?

OVER DE SPORT

Judo kan er in eerste instantie uitzien als twee mensen die tegen elkaar aan leunen. Toch gebeurt er dan iets in een flits van een seconde. Na een actie kan de wedstrijd in één keer klaar zijn of dirigeert de scheidsrechter de judoka’s weer naar hun startpositie. Doel van judo is de tegenstander uitschakelen. Dat kan op drie manieren: de tegenstander laten opgeven, hem vol op de rug te gooien of 20 seconden onder controle houden op de grond.

Er zijn drie scheidsrechters bij een judowedstrijd. Eén op de mat, twee ernaast. De scheidsrechter op de mat leidt de wedstrijd en beoordeelt de worpen. De andere twee geven aan als ze het niet eens zijn met een beslissing. Een meerderheid van stemmen geldt.

Als er direct een Ippon, een vol punt, wordt gescoord is de wedstrijd afgelopen. De vijf minuten hoeven dan niet meer uitgespeeld te worden. Maar natuurlijk komt dat niet altijd voor. Er zijn verschillende manieren in judo om te proberen punten te behalen. Is de techniek niet correct uitgevoerd of landt de andere judoka niet volledig op zijn rug, dan is de worp in veel gevallen een half punt waard: een Waza-ari. Is de techniek redelijk uitgevoerd en landt de judoka op de zij, dan wordt de laagste score toegekend: Yuko.

Ook tijdens het grondgevecht kan een Ippon, een Waza-ari of een Yuko worden verdiend. Als een judoka 20 seconden in een greep wordt gehouden, is het duel beslist op Ippon. Bij 15 seconden wordt een Waza-ari toegekend en bij 10 seconden een Yuko.

Het is tevens mogelijk dat een judoka wint doordat de tegenstander opgeeft of strafpunten krijgt. Als een judoka helemaal vast zit in een klem, kan hij met twee klopjes op de mat aangeven te willen opgeven. Dit geldt als een vol punt. Een judoka kan ook strafpunten krijgen door ‘negatief’ judo te vertonen. De scheidsrechters geven dan waarschuwingen, de vierde waarschuwing is een vol punt voor de tegenstander.

Als het na vijf minuten gelijk spel is, volgt de zogenaamde ‘golden score’. De eerste score of straf is dan beslissend. De golden score gaat net zo lang door totdat er een winnaar is.

SPORTBOND

De Judo Bond Nederland of JBN is in 1939 opgericht. De JBN is de overkoepelende organisatie in Nederland voor de sporten aikido, jiujitsu en judo. De JBN telde in 2011 53.239 leden. De JBN is verantwoordelijk voor het judotoernooi binnen het EYOF Utrecht 2013.

Tekst kopie van Eyof 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *